23 juli 2019

Zeepmaakster Margot en houtbewerker Sam: ‘Soap Saver Sam’

Mooie kreet hoor, creatieve broedplaats. Maar wat zegt dat nou eigenlijk. In onze Sterke Verhalen laten we zien hoe Biotopers elkaar vinden in samenwerking, juist doordat ze buren zijn, elkaar op de gang ontmoeten, eens wat van elkaar lenen, of wellicht beide van paarse sokken met bloemetjes houden. Zo’n bonte mix van ruim driehonderd bewoners, kunstenaars en creatieve bedrijven vind je vrijwel nergens in Nederland.

Zo is het gekomen: natuurlijke zepen moeten drogen na gebruik, anders ‘smelten’ ze weg. Margot vertelt:

Ik had al een aantal dingen bedacht en tips gekregen, van bierdoppen tot omgekeerde nagelborstels. Er moest maar eens iets degelijks gemaakt worden van een natuurvriendelijk materiaal.

Na een oproep op de besloten Facebookpagina voor Biotopers kwam houtbewerker Sam van Rhijn van Sambacht om de hoek kijken. Aardige, beleefde jongen met wilde witte haren gaf me een hand en een week later een kartonnen doos met allerlei soorten zeepplankjes. In veel bonte kleuren, ook nog. Uiteindelijk kozen we samen voor een blank exemplaar, want extra puur van uitstraling. Lak overbodig, want ingesmeerd met druivenpitolie.

Zeephouder: ‘Soap Saver Sam’

Het zeephoudertje heb ik “Sam” genoemd en het is een ware hit; allerlei winkels die mijn zeep verkopen hebben onderhand al bij Sam aangeklopt om zelf een partijtje Sammetjes af te mogen nemen. Als dank voor de klandizie heb ik nog een paar mooie houten kandelaars gekregen van Sam. Gedraaid op de draaibank. Sweet hè…

Benieuwd naar het zeephoudertje en andere producten van Margot? Kijk dan op soap7.nl

Het werk van Sam is te zien op zijn Facebookpagina: facebook.com/SAmbacht