28 april 2022

Tweeluik over verzetstrijder Joke Folmer (98)

Thom Verheul maakte samen met zijn zonen Wouter (camera) en Tim ( opname- coördinatie) en Luna (zang) een tweeluik film.

Joke Folmer (98) kreeg hoge onderscheidingen voor haar verzetswerk in de Tweede Wereldoorlog. Maar nooit is er een film over haar leven gemaakt. Ook niet over haar inspanningen voor meer herdenking en verzoening op haar eigen Schiermonnikoog.

De eilander regisseur Thom Verheul voerde gesprekken met Joke Folmer, voordat ze de dozen met haar herinneringen definitief opbergt. Veel van het camerawerk is van de in januari overleden filmer Ismaël Lotz uit Groningen.

Jokes ervaringen tijdens de oorlog worden verbeeld door de actrice Willemien Slot in de rol van Joke, Yannick de Waal (piloot) en Hans Altena (Duitse officier). Deze scènes zijn gefilmd door Wouter Verheul.

De tweedelige FryslânDOK is te zien op zaterdag 30 april en 7 mei NPO2 15.30 uur. Herhaling ‘s zondags 13.10 uur. Zondag 1 en 8 mei Omrop Fryslân 17.00 uur. Herhaling ieder uur. FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.