Solar Orbit Transit Station

Het ‘Solar Orbit Transit Station’ van omgevingskunstenaar Hali kijkt altijd strak naar dezelfde plek aan de hemel. Dat fixatiepunt is het snijpunt van de hemel-equator met de meridiaan van Haren. Op 21 maart (lente-equinox) en 23 september (herfstequinox) – als de dag en de nacht even lang zijn – valt om 12 uur zonnetijd het zonlicht recht in het instrument.

Kunstenaar Wendi Hali

Kunstenaar Wendy Hali is op 22 april 1956 in Amsterdam als Gerard Ferdinand Hali geboren en groeide vanaf zesjarige leeftijd op in Heemskerk. Hali studeerde omgevingskunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werd daar later stafmedewerker.
Begin jaren negentig volgde Hali een studie theologie om een vinger te krijgen achter de spirituele vragen waar het werkelijk om draait.

Niet alleen in het kunstwerk in de Biotoop in Haren maar ook in andere werken maakt natuurlijk- of kunstmatig licht deel uit van de beelden, dus misschien is Hali vooral een monumentale lichtkunstenaar. (Met dank aan Gerhild van Rooij).

Enkele andere werken van Wendy Hali:

  • De Griffioen (1987) in Heerlen
  • Red Pully of Boorschacht naar het middelpunt der aarde (1990), Utrecht
  • Golden Pointer (1994), IJsselallee in Zwolle
  • Anima fluit per vias naturae I (1995), in het Mien Ruyspark in Oegstgeest
  • Anima fluit per vias naturae II (1995), aan de Haarlemmertrekvaart in Oegstgeest
  • Fontein, achter de NH Kerk in Heemskerk
  • Vuurtoren, Westfrisiaweg in Hoorn
  • Dolfijnen, Heliomare in Wijk aan Zee
  • Roosvenster, Fonteinstraat, Universitair Medisch Centrum Groningen UMCG

Werking ‘Solar Orbit Transit Station’

Via een schuin opgestelde spiegel, onderin de constructie, wordt het licht van de zon weerkaatst naar een tweede spiegel, die onder de luifel van gebouw B hangt. Op zijn beurt stuurt deze het zonlicht recht de donkere hal van het gebouw in, waar in de lifthal op een glasplaat de volgende tekst is aangebracht:

    “Solar Orbit Transit Station
    Op 20/21 maart en 22/23 september verlicht de zon,
    wanneer zij in het zenit staat, deze ruimte.”

De kunstenaar heeft het idee achter het kunstwerk uit 1991 als volgt uitgedrukt: “De drie instellingen die in het Biologisch Centrum gevestigd zijn verrichten nauwkeurige waarnemingen voor hun werkzaamheden. Dit gegeven is een bindend element tussen de instellingen onderling en tussen hen en het object.”

Hali doelt hier op: de Belastingdienst en het Rijksinstituut voor Kust en Zee (RIKZ) van Rijkswaterstaat (in vleugel B) en de vakgroep Biologie van de RUG, verdeeld over de andere gebouwen.

Kunstwerk van Eric Boot

… ik zou (willen) vragen om de heer Eric Boot bij de culturele stoffering van het biologie-complex een redelijke kans te willen geven.

Bekijk dit kunstwerk