Kunstwerk door Eric Boot

“ (…) ik zou (willen) vragen om de heer Eric Boot bij de culturele stoffering van het biologie-complex een redelijke kans te willen geven.”

Hiermee eindigt Rein H. Fledderus, de architect van het Biologisch Centrum, zijn aanbevelingsbrief aan het Bureau Bouwvoorzieningen van de Rijksuniversiteit Groningen op 22 oktober 1969. En beeldend kunstenaar Eric Boot kreeg inderdaad de opdracht een kunstwerk voor het Biologisch Centrum te ontwerpen.

Signaalrood

Het werd een constructie van signaalrood geverfd staal en aluminium, dat zodanig geïntegreerd is in de architectuur van het voormalige collegezalencomplex, het huidige Vleugel F, dat het vaak niet opgemerkt wordt als zelfstandig kunstwerk. De installatie begint buiten met een paar zitelementen en een borstwering en zet zich voort achter de glazen pui tot in de hal annex trappenhuis. Hier staan drie hoge zuilen opgesteld die reiken tot aan het dak, waarin een lichtkoepel de felrode kleur van de zuilen tot leven brengt. Het buitengebied, de hal op de begane grond en de ruimte op de eerste verdieping worden op deze manier samengevoegd tot een centrum dat toegang biedt tot de verschillende (college)zalen.

Kunstwerk van Gerard Hali

Het ‘Solar Orbit Transit Station’ van omgevingskunstenaar Hali kijkt altijd strak naar dezelfde plek aan de hemel.

Bekijk dit kunstwerk