Willem en de appel die niet ver van de boom valt
In de Biotoop wonen… veel biologen. En aanverwante lui. Zo ook laborant en plantenspecialist Willem Eijer. Ze komen via oud-studiegenoten, of ze voelen zich nu eenmaal thuis in die speciale groene sfeer die de Biotoop uitstraalt.
Tussen alle potten en doosjes op Willem’s kamer is het even zoeken naar een zitplek… en dan ben ik stiekem toch blij dat Willem zijn oude hobby eraan heeft gegeven… vogelspinnen kweken. Nee, dan nu. Ook spannend en heel bijzonder. Die plant met zekere vorm…. Willem is specialist in het vermeerderen van de aronskelk. Amorphophallus op zijn latijns. Oftewel een vormeloze penis. Dat vormeloze valt dan wel weer mee, als je Willem’s verzameling bekijkt. Hij heeft een apart kamertje voor de kweek gereserveerd, waar het behoorlijk warm is.
Willem is laborant van beroep. Zijn hele leven al is hij gefascineerd door planten en dieren. Hij bezit nu nog de nazaten van zijn eerste wandelende tak, en dat is 40 jaar geleden. Geen wonder dat hij zich thuis voelt in Vleugel D, daar waar de proefdieren vroeger huisden. Evenals veel Biotopers was Willem lid van de Jeugdbond voor Natuurstudie, de JNM, die nog altijd haar jaarlijkse congres in de Biotoop houdt. Willem is vaak met ze op reis geweest, vooral naar Oost-Europa. Tegenwoordig vinden de internationale contacten veelal via internet plaats. Of via de post. Willem wisselt zaden uit met leden van de International Aroid (aronskelk) Society, die over de hele wereld verspreid zitten. En ik vang zo tussen neus en lippen op door dat hij steeds meer als autoriteit op het gebied van de aronskelk wordt gezien. Het vermeerderen van de planten gaat hem dus goed af. De fraaie groene omgeving, maar zeker ook de lange staat van dienst van het gebouw voor biologen helpt vast een handje.