20 april 2019

Alex en Ina en samen delen in de Biotoop

Mooie kreet hoor, creatieve broedplaats. Maar wat zegt dat nou eigenlijk. In onze Sterke Verhalen laten we zien hoe Biotopers elkaar vinden in samenwerking, juist doordat ze buren zijn, elkaar op de gang ontmoeten, eens wat van elkaar lenen, of wellicht beide van paarse sokken met bloemetjes houden. Zo’n bonte mix van ruim driehonderd bewoners, kunstenaars en creatieve bedrijven vind je vrijwel nergens in Nederland.

De Biotoop kent een levendig leencultuurtje. Mis je schroefje 37a voor je Oekraïense staafmixer uit 1947… geen probleem. Een oproepje en je hebt ‘m na een uurtje.

Ook de oude barrels die hier rondrijden worden wel geleend. Maar toch, een auto is geen potje pindakaas. Bewoner Alex wandelt ’s morgens met kat en hond naar zijn werkplek op ons terrein. En gebruikt zijn auto maar twee keer per week. Hij leende hem dus weleens uit, maar dat werd wat rommelig. Een stilstaande auto is bovendien duur als je alles zelf betaalt.

Alex bedacht een leenautoproject, ook als bijdrage aan de gemeenschap. En er was meteen veel belangstelling. Negen mensen meldden zich aan. Waaronder buurvrouw Ina. Ook zij heeft niet iedere dag een auto nodig, en haar oude wagen dreigde het te begeven. Na een proeftijdje met de deelauto besloot Ina haar eigen auto weg te doen.

Voor de vakanties wordt iets anders bedacht, want de auto is alleen voor dagritten of hooguit in overleg eens een weekend weg. Er kan online worden gereserveerd en de groepsapp zorgt voor de nodige communicatie. Iedereen blij, goed groen gevoel en weer wat minder blik op straat in ons fraaie groene Toopje.