10 januari 2025

Broedplaatsenbeleid Groningen: zorgen doorstroombeleid en gemiste kans bruisplekken

Afgelopen woensdagavond besprak de gemeenteraad van Groningen het concept voor het nieuwe broedplaatsenbeleid. Als Biotoop zijn we blij om te lezen dat de functies van de Biotoop door velen als belangrijk worden ervaren. Voor de Biotoop hebben we ons wel uitgesproken over twee punten.

Zorgen over het voorgestelde doorstroombeleid

De gemeente overweegt sturing op selectie en doorstroming in ateliers en broedplaatsen. Dit houdt in dat kunstenaars en makers de eerste vijf jaar een maatschappelijk tarief betalen voor hun werkruimte. Daarna stijgt de huur naar een kostprijsdekkend of marktconform tarief. Indien kunstenaars en makers dit kunnen betalen, mogen zij nogmaals vijf jaar huren. Wie dit niet kan betalen, verliest zijn werkplek.

Wij hebben hier onze zorgen over uitgesproken. Vrije ontwikkeling vraagt tijd en ruimte, zonder financiële druk. Kunstenaars en makers bloeien wanneer zij de kans krijgen om zich op eigen tempo te ontwikkelen. De Biotoop is daar levend bewijs van, waar een organisch verloop plaatsvindt en de meest prachtige en innovatieve dingen worden gemaakt. Daarom roepen wij de gemeente op dit beleid te heroverwegen.

We zijn blij dat andere partijen zoals de Groninger Broedplaatsen Coalitie, de Huurdersvereniging Kunstenaars Groningen en CareX dit signaal delen. Ook waarderen we de verduidelijking van de wethouder dat dit beleid niet geldt voor tijdelijke situaties.

De Biotoop: een bruisende smeltkroes van wonen, werken en andere maatschappelijke functies

De combinatie van sociaal-maatschappelijke, culturele en economische functies die samenkomen op één plek en op deze schaal is uniek en onderscheidend ten opzichte van andere broedplaats situaties.

  • 180 bewoners, waaronder ouderen, (jonge) gezinnen, mensen in begeleid kamerbewoning en buitenlandse promovendi. De leeftijden variëren van 0 tot 80 jaar en van bewoners met een bijstandsuitkering tot huisarts.
  • 100 bedrijven en 150 kunstenaars, variërend van ambachtslieden, ontwerpers, muzikanten en kunstenaars tot innovatieve start-ups. Ook mensen met een (verstandelijke) beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hier de ruimte om hun creatieve talenten te ontwikkelen en te presenteren.
  • Onderwijs en begeleiding, zoals een studiehulpcentrum, buitenschoolse opvang, stageplaatsen, cursussen en zwangerschapsyoga.
  • Maatschappelijke initiatieven: een biologische pluktuin met voedselbos, een weggeefwinkel, een deelauto-initiatief en volkstuintjes.
  • Culturele activiteiten: tentoonstellingen in expositieruimte KEL-30 (800 m²), concerten, vergaderingen, films, vieringen, congressen, festivals, theatervoorstellingen, symposia en kleine optredens in het zalencentrum (capaciteit 250-800 bezoekers).
  • Faciliteiten voor de buurt en de regio: een grote keuken voor voedselbereiding voor vrijwilligers en leiding van festivals in de wijde omgeving, de Biotoopwinkel, de Open Kas voor kleine groepen, een informatiecentrum over schimmels en paddenstoelen en een gratis en altijd boeiend wandelpark voor de hele buurt.
  • Samenwerkingen met maatschappelijke organisaties, zoals kindervakantieweken met de Voedselbank en de vaste thuisbasis van JNM (Jongeren in de Natuur)
  • Jaarlijkse evenementen zoals de Open Dag, die tot 3.000 bezoekers trekt. Op jaarbasis ontvangt de Biotoop nu ruim 100.000 bezoekers.

Met de Biotoop ervaren we dat een smeltkroes van deze omvang een snelkookpan is voor economische en sociaal-maatschappelijke innovatie en waardecreatie. Wij stellen daarom voor om dit soort plekken expliciet mee te nemen in het broedplaatsenbeleid.

Helaas ging de gemeenteraad niet in op dit voorstel. Wellicht door de overheersende aandacht voor andere punten.

Uitnodiging aan de gemeenteraad

Wij nodigen binnenkort de gemeenteraad van Groningen van harte uit om zelf te ervaren wat de Biotoop uniek maakt. Zodat zij kunnen ontdekken hoe deze plek floreert in haar huidige vorm en hoe zij kan blijven bijdragen.

Stel je voor wat 10 extra jaren voor de Biotoop betekenen zal voor Haren en Groningen.

Meer over waardecreatie van de Biotoop lees je in het document: De Biotoop – De waarde van nu en straks.