20 september 2024

Verspillingsvrij in de Biotoop: Samen tegen voedselverspilling

Voedselverspilling is een probleem dat ons allemaal raakt. Wist je dat in Nederland jaarlijks een kwart van al het geproduceerde voedsel nooit op ons bord belandt? Dat betekent dat enorm veel eten, dat al met zorg is verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld, en zelfs gekookt, uiteindelijk in de vuilnisbak verdwijnt. Zonde, toch?

In de Biotoop pakken een aantal bewoners dit probleem aan. In een van de gangen is sinds kort een deelkoelkast geplaatst.

Hoe werkt de deelkoelkast?

Deze koelkast wordt gedeeld door 15 gezinnen. Elke week vullen we de koelkast met reststromen uit de supermarkt—voedsel dat anders weggegooid zou worden, maar nog prima te eten is. Via de WhatsApp-groep van de gang, laten bewoners elkaar weten wanneer er weer nieuwe voorraad in de koelkast ligt. Iedereen pakt wat hij of zij nodig heeft, zonder verplichtingen.

Het mooie van dit initiatief is dat het niet alleen voedselverspilling tegengaat, maar ook nog eens gezellig is. Eén buur vult de koelkast, een ander zorgt voor het afvoeren van de dozen, en iedereen doet wat hij kan.

Het resultaat?

Iedereen blij! Minder voedselverspilling, meer verbinding tussen bewoners, en een positieve impact op het milieu. En.. het is makkelijker dan je denkt.